Le Nozze di Figaro door Opera Così

De bruiloft van Figaro

Mozart situeerde Le Nozze di Figaro in een adellijk landhuis van zijn tijd (1786). Maar onze opera speelt zich anno nu af, in restaurant De Zuyd en pizzeria La Mia Donna in Landsmeer. Het verhaal in het kort:

Pizzabakker Figaro trouwt vandaag met serveerster Susanna! Tenminste, dat is hun plan. Maar Susanna’s baas, Almaviva Conte, wil haar in zíjn bed hebben. De rokkenjager is trouwens getrouwd met sommelier Rosina. Voor haar is hij nog steeds de liefde van haar leven. Al voelt ze zich wel gevleid door de attenties van de jonge afwasser Cherubino. Almaviva is jaloers en doet er alles aan om Cherubino van het toneel te krijgen. Chefkok Basilio, de vuile relnicht, werkt daar graag aan mee.

Alsof dit niet genoeg is, dreigt Figaro met serveerster Marcellina te moeten trouwen. Van deze dame van middelbare leeftijd leende hij ooit een geldbedrag. Dat betaalde hij niet terug. Nu kan Marcellina hem contractueel dwingen háár het ja-woord te geven. Marcellina had trouwens ooit een one-night-stand met Bartolo, de boekhouder van het restaurant. Het kind dat hiervan het resultaat was, werd als baby ontvoerd. Gelukkig kon Marcellina haar liefde kwijt aan Figaro, waar ze altijd op paste. En Bartolo? Die had met Rosina willen trouwen. Tja…

Op de achtergrond spelen nog rechter/notaris Curzio, tuinman/dronkelap Antonio en bakvis Barbarina een rol.

Over spelen gesproken: pianiste Mirsa Adami speelt de sterren van de hemel! Zij bootst in haar eentje een heel orkest na en begeleidt de cast van getalenteerde amateurzangers. De zangers zijn gecoacht en geregisseerd door zangeres Talitha van der Spek, die trouwens in Landsmeer woont.

Dat wordt genieten!